Assortiment

Vanuit de traditionele Betuwse fruitbomenteelt heeft Crum Boomkwekerijen zich 25 jaar geleden gespecialiseerd in lichte laanbomen. Met oog voor kwaliteit en oor voor de markt groeide ons bedrijf uit tot de moderne kwekerij en handelsonderneming van vandaag. Op een aangesloten perceel van 30 hectare kweken en verdelen wij een breed assortiment laan-, sier- en vruchtbomen. Het accent ligt op vollegrondteelt, maar we bieden ook bomen in container aan. De gotenteelt van spillen is een innovatie die wij samen met een collega-kweker hebben ontwikkeld, met nog beter uitgansmateriaal als resultaat.

 

 

Laanbomenteelt

Op onze kwekerijen kweken wij een breed assortiment laan-, sier- en vruchtbomen. Een team van ca. 10 vaste medewerkers werkt iedere dag aan de kwaliteit van ons product. De meeste werkzaamheden worden door dit team uitgevoerd. Ons bedrijf streeft naar een teelt in de maat 8/10 tot 12/14. Het brede assortiment is een van de speerpunten van boomkwekerij Crum. Vandaar ook dat bij iedere teelt geprobeerd wordt om dit assortiment te handhaven en zo mogelijk uit te breiden.

 

Nieuwe soorten en/of variëteiten worden door ons opgezocht en wanneer mogelijk geplant. Veel van de veredelde soorten worden door ons zelf veredelt. Denk hierbij aan het oculeren van de gangbare soorten en het maken van de handveredelingen voor onze gotenteelt. We produceren hier tevens spillen op eigen wortel. Dit is een product waar steeds meer naar gevraagd wordt. Ook het kop-veredelen in de volle grond vindt bij ons plaats. Hierbij proberen we een zo’n breed mogelijk assortiment

te handhaven.

 

Containerteelt

Naast onze vollegronds teelt biedt boomkwekerij Crum ook een breed assortiment bomen in container aan. Onze containervelden bieden plaats aan ca. 6000 containers in een gemiddelde maat van 6/8 tot 16/18. Drie jaar geleden hebben wij deze containervelden volledig gerenoveerd.

 

De containervelden bestaan nu uit een lava vloer met daarop de betonpaden. Ze zijn uitgevoerd met automatische watersystemen. Deze uitvoering zorgt onder andere voor een goede groei. De werkzaamheden kunnen bij alle weersomstandigheden uitgevoerd worden. De hoofdreden voor het aanleggen van de lava vloeren is de perfecte afwatering er van. Onze containers staan door dit systeem nooit in het water. Ook in onze containerteelt streven we naar een zo hoog mogelijke kwaliteit en een zo breed mogelijk assortiment.

 

Gotenteelt

Het telen van spillen in goten is een innovatie waar J.W. Crum acht jaar geleden mee is begonnen.  De gotenteelt is in de achterliggende tijd uitgebreid tot een teelt die er toe doet. Sector breed wordt grote waarde gehecht aan goed, gezond en stevig uitgangsmateriaal dat goed aan de maat is. Een goed ontwikkelde wortel is hierbij een vanzelfsprekende zaak. Crum Boomkwekerijen heeft de doelen hoog gesteld. Met in de goot opgekweekte spillen worden deze doelen echter ruimschoots behaald. De optimale grond- en waterbeheersing zorgt voor perfecte groei.

 

De werkwijze van deze teelt gaat als volgt. De handveredelingen worden in de winter door eigen personeel gemaakt. Dit gebeurt meestal in de maanden december en januari. Daarna worden de veredelingen goed ingepakt en in de koelcel opgeslagen. In de maand Maart worden de goten gevuld met een potgrondsubstraat. Eind April worden de handveredelingen in de goot gepoot. Ook poten we in de goten een assortiment op eigen wortel. Zoals Acer rubrum, Acer freemanii, Acer saccharinum, Alnus, Betula, Prunus en Ulmus in soorten. Vanaf  half Mei begint de groei, zodat we bij normale omstandigheden begin Oktober spillen hebben van 150 tot 200 cm. De afmeting kan per soort verschillen.

 

De teelt in de goot levert in vergelijking met de traditionele teelt in de volle grond een seizoen groeiwinst op. Bijkomende voordelen van de teelt in goten zijn de werkhoogte, jaarlijkse verversing van de grond, minder groei van het onkruid en een kortere teeltduur. Hierbij noemen we ook het optimale wortelgestel door de groei in een springring en de gelijkheid in formaat van de spillen. Crum boomkwekerijen kweekt deze spillen deels voor eigen opplant en deels voor de verkoop.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Containerteelt